2020 YILINDA DİJİTAL PAZARLAMADA NELER YAŞANDI??

pattern
2020 YILINDA DİJİTAL PAZARLAMADA NELER YAŞANDI??
E-Ticaret yatırımları, sosyal medyada yer alma savaşları ve daralan piyasalarda maksimum görünürlük yakalama çabaları... 2020 yılı firmaların ve markaların covid-19 etkisiyle sosyal medyanın ve dijital pazarlamanın önemini anladığı bir yıl oldu.
Yerel KKTC piyasalarında sosyal medyada reklam veren kesimin verileri incelendiğinde ortaya çıkan tabloda reklam verenlerin aktivitelerinin ve taleplerinin 'lock down' öncesine oranla 3-4 kat arttığı gözlemlendi. Bunun yanı sıra sosyal medya kanallarının daha fazla kullanılmaya başlaması ile toplam reklam ulaşımlarında 32%'lik bir artış ortaya çıktı. Yerel piyasalarda dijital reklam alanlarındaki bilinçlenme ve rekabet, sektörlerin daha kaliteli içerik üretmesine sebeb oldu. 2020 yılında, ülkemizde etkileşimin ve video içerik üretiminin arttığı gözlemlendi.
Hem döviz artışı hem de covid-19 etkilerinden dolayı ekonomik aktivitenin yavaşlaması, sektörlerin pazar payının düşmesine sebep olarak firmaları zor duruma sokmuştur. Ülkemizde çoğu sektörde 'barriers of entry' malesef yoktur ve herkes her sektöre istediği gibi kolayca girebilmektedir. Bu durumun oluşturduğu sektörel rekabetin artışı ve ülkede alım gücünün düşmesi firmaları iletişim kanallarında fark yaratmak zorunda bırakmıştır. Bu nedenle sosyal medyaya ve dijitale geçişin arttığı ve çok hızlandığı bir 2020 yılını geçirmiş bulunmaktayız.
Peki covid-19'un temizlenmesi ve ekonomik faliyetin tekrar hız kazanması durumunda 2021 yılında dijital pazarlama piyasalarını neler bekliyor olacak? Hep beraber göreceğiz.
Uraz Şentürk
rocket
vector